tirsdag 26. april 2011

Asiatisk and

I helgen var jeg så heldig å få lage middag til familien, i anledning min mors bursdag. Det er alltid gøy å introdusere nye smaker, og jeg tror alle ble overrasket over en litt eksotisk forrett, som falt i smak.

Jeg har noen favoritt feridgprodukter, som jeg tyr til i ny og ne.. og som jeg mener smaker bedre fra butikkhylla enn hvis jeg selv skulle laget det. Feks den vidundelige og smakssterke HOISIN sausen. Den er litt tjære aktig på farge og konsistens, og smaker helt himmelsk sammen med mange ulike tilbehør.
Min venninne "vegetarianeren", liker den godt i vårrullene jeg lager, og som dipping saus.

I helgen laget jeg den altså sammen med sprøstekt andebryst. Men her kan kylling, biff, svin eller fisk også benyttes.



Til min rett trenger du:
Hoisinsaus (jeg jukser og kjøper et glass på butikken!)
Kål
Gulrot
Rødløk
Chili
Hvitløk
Ingefær
Koriander
Sukkererter
Andebryst


Begynn med å skrell og del opp gulroten. Den skal deles i tynne strimler. Gjør det samme med kålen. Varm en kjele og fres revet hvitløk, chili (etter ønske) og strimlet rødløk slik at smakene kommer skikkelig ut. Ha over gulrøtene og kålen. Fres videre. Riv over ingefærroten. Den gir en fantastisk sitrusaktig smak til retten, så vær raus! (Smak masse på maten underveis, slik at du stadig kan justere om nødvendig)
Ha over glasset med sausen og slå ned varmen, slik at det får putre til grønsakene er knapt møre.
Stek så andebrystet rosa (husk og rute skinnet før steking), og sørg for at skinnet er sprøt og fint. Her sitter det masse deilig smak. La brystet hvile 10-15 min etter steking og del opp i tynne skiver. Anrett i vifteform på en tallerken og ha grønsaker og saus over. Pynt med et korianderdryss og noen sukkererter for "crunch".
Har du sesamfrø, rister du noen i en tørr panne, og strør over for en siste smakfull finish.


And er virkelig et utrolig smakfullt kjøtt, som jeg bruker altfor lite. Det er lett å få til, og er "glad" i mange slags tilbehør.


Det er nok en sommerliknende dag i hovedstaden - og i dag skal mor og sønn jobbe litt i hagen :)
Ha en fin,fin onsdag dere..... og sørg for å glede noen med deilig og kanskje overraskende mat denne uken!

See ya`!

mandag 25. april 2011

Når hverdagen kommer....

... og tiden på kjøkkenet ikke strekker helt til, har de fleste en lei tendens til å ty til ferdigprodukter. Selvsagt er det ingenting i veien med å "jukse" litt innimellom, men med litt planlegging kan ferdigproduktet være noe du har laget tidligere, som nå ligger i fryseren.
Et godt eksempel på noe du kan lage i store mengder og fryse ned, er pasta/pizza saus.
Pastasaus på glass, er noe skikkelig herk, og smaker slett ikke det den skal.
Min versjon av en Bolognese, er frisk, smaksrik - og rask.
Du trenger:

Hakkede tomater
Tomatpurè
Løk
Hvitløk
Stangselleri
Gulrot
Chili
Kyllingkraft/buljong
Sukker
salt/pepper
Kyllingkjøttdeig (eller annet type kjøtt)
Pasta skruer (eller den type pasta du liker best)
Basilikum og persilledryss

Ha en varm gryte med olje, hvor du freser hvitløk, chili, løk, stangselleri og gulrot. Grønsakene bør deles opp i forholdsvis små biter. La smakene komme godt ut, uten at de får farge. Jeg bruker 1 ss med tomatpurè, for å få en mer intens tomatsmak. Bland denne med grønsakene i gryta.
Ha over boksen med de hakkede tomatene, og kyllingbuljong/fond.
Dette må gjerne stå å putre en stund, på svak varme, slik at alle smakene får satt seg skikkelig. Smak til med en god klype sukker, salt og pepper.
Blir sausen for innkokt, kan du tilsette litt vann, for rett konsistens.
Stek kjøttdeigen og kok pasta, al dente. Bland kjøttet ned i sausen.
Jeg liker godt å blande sausen med den ferdigkokte pastaen, slik at "alle" får saus på seg :)
Til slutt legger jeg over et urtedryss - både for smaks og syns skyld. Har du parmesan, river du et generøst stykke over det hele.
Det blir ikke enklere og bedre hverdagsmat enn dette!



Dropp den dyre og lite smakfulle ferdigsausen, da dere. Det tar ikke lengre tid å lage trippel porsjon, enn enkel.
Sørg for at ferdigmaten du serverer, er laget på ditt eget kjøkken. Bruk gjerne en liten time i helgen til å lage ferdig endel av ukesmenyen på forhånd.


Ha en strålende uke, alle sammen :)

lørdag 23. april 2011

Mmmmozzarella.......

Om det er noe som virkelig er sommer og sol for meg, er det mozzarella. Det er noe så fantastisk delikat med den melkehvite, myke osten. Visst trenger den endel tilbehør for å virkelig tas til nye høyder... men det er enkelt tilbehør det er snakk om... og gjerne ting vi har på kjøkkenet. Det enkle er ofte det beste...lag en lekker tallerken med oppskåret ost, modne tomater, frisk basilikum og skikkelig god olivenolje. Salte og pepre til slutt. Perfekt grilltilbehør, både til kjøtt og fisk.

Oppskriften jeg i dg skal dele med dere er en gammel favoritt for meg. Den er billig, og lager seg selv - en super kombinasjon :)
Du trenger:
1 hel rå kylling
smør
Friske urter (Ta det du liker. Jeg bruker gjerne estragon, basilikum, persille og/eller salvie. Men nesten alt funker)
sitron
salt/pepper
hvitløk

Vær litt varsom når du bruker fingrene til å løfte skinnet fra kjøttet og lager en lomme. Gjør dette over store deler av fuglen, også lårene. Skinnet skal helst ikke sprekke. Bland så sammen smør, knust hvitløk, sitronsaft/skall og urter. Gni kryddersmøret ditt mellom kjøtt og skinn, vær grundig slik at hver lille bit av kyllingen får smak av godsakene. Gjør så det samme på utsiden av skinnet. Smøret gjør skinnet sprøtt og fint.
Salt og pepper tar du på til slutt - vær raus!
Stek fuglen i ovnen på 180 grader i ca 60 min. Dette gjelder en kylling med "normal" størrelse.

Som tilbehør til dette, kan det godt være enkelt. Jeg lager italiensk inspirert salat.
Du trenger: 
Mozzarella ost
Cherrytomater
Forskjellig salat du liker ( ruccola, isberg, hjerte osv)
Pesto - gjerne hjemmelaget. Går nesten like raskt som å åpne et glass.
Sukkererter
Vårløk
Pinjekjerner, lett ristet
Friske blader av basilikum
Lag en salat av valgte ingredienser, og rett før servering har du over litt tynn pesto, salt, pepper og sitron.
Himmelsk! :)


Håper dere har hatt en deilig påske, fått spist god mat, slappet av og vært på fine turer. Selv om den snart er over, er det mange fine dager i vente de neste månedene, som for meg er de beste i hele året!
Sørg for å glede noen med en deilig søndagsmiddag i dag :)

Adios!

mandag 18. april 2011

Matens beste venn: friske urter!

Jeg har alltid friske urter i vinduskarmen på kjøkkenet. For meg er det rett og slett en nødvendighet når jeg lager mat. Man trenger ikke ha så stort utvalg for å få gode resultater, men 2-3 planter skaper muligheter for god variasjon for smaksløkene.
Ved å bruke smaksrike urter, trenger man faktisk ikke å bruke så mye salt heller. (Vegetaraneren er sikkert uenig i dette - for hun er glad i salt! Jeg er også det, altså.)

For øyeblikket har jeg 3 deilige planter på kjøkkenet:
Estragon
For dere som ikke vet det, er dette urten man bruker i den tradisjonelle bernaisen. Den er kraftig på smak og svært anvendelig. Jeg bruker den både til kjøttt, fisk og poteter.

Koriander
Denne urten tok det faktisk mange år for meg å like...når den brukes i for stor mengde, kan den minne litt om såpe. Korianderen er en delikat "blomst" og trenger masse kjærlighet for å overleve lenge.
Jeg simpelthen elsker smaken til alt av asiatiskinspirert mat. Bruker den til Thaigrytene mine, sashimi, couscous salater og fisk. Kan stort sett brukes til alt denne her, og vil umiddelbart gi spennende smak.



Basilikum
Man kan aldri få nok basilikum - jeg bruker plantene mine hver dag!
Alt av italiensk mat blir bedre med et lett dryss revet basilikum. ( Av en eller annen grunn bruker jeg aldri kniv på bladene, men river dem med fingrene) Det er selve "ryggraden" i en tradisjonell pesto. Dessuten dufter den helt fantastisk. Det er liksom lukten av god mat, for meg :)
I øyeblikket er tomater, mozarella og basilikum bestevenner på mitt kjøkken - gir meg skikkelig sommerfornemmelse.


Hadde jeg hatt ubegrenset med plass på kjøkkenet mitt, eller kanskje en egen urtehage vile jeg hatt større utvalg: Salvie, er en urt mange ikke kjenner til. Den er bare helt nydelig feks sammen med kylling!
Rosmarin er jo en nødvendighet til lam. Mynte, gjør couscous salaten min ekstra eksotisk og spennende. Bladpersille er en selvfølge, og passer søren meg til alt :)

Har du noen urtefavoritter og matkombinasjoner for tiden? Del dem med meg, så jeg kan prøve!


Ha en fin vårdag, alle sammen.


I`m back in business !

Kjære dere! ( Og med DERE, mener jeg selvsagt dere som kikket innom bloggen min sist gang jeg blogget.)

Jeg har fått både lysten til å skrive og overskuddet tilbake, og skal stadig vekk synse om mat og mangt fremover. Håper dere kan bidra med tips, kommentarer og spørsmål i kommentarfeltet under, hvis det er noe som fenger.. eller absolutt IKKE fenger.
De fleste av oss går i det gamle igjen og igjen, når det kommer til hverdagsmiddager. Og her bør vi jo spille på lag, jenter (OG gutter): La oss dele kreative matideèr, slik at hverdagsmaten blir litt mer variert og interessant.

Dere som allerede er mødre, vet at man ikke får bedre tid etter man har fått en liten en. Mye må gjøres raskt. Likevel mener jeg at matlaging er en ting det bør settes av tid til.
Ikke mye tid nødvendigvis - men kvalitetstid!
I dag har jeg laget middag, mens jeg har kveldsammet. Jepp, det stemmer: Mens pasta og saus, kokte i hver sin kjele, fikk lillegutt siste måltid før natten.
I dag skal jeg dele en veldig god og enkel fiske/pasta oppskrift, som altid blir vellykket.

Handleliste:

Pasta (Ta den typen du liker best. Jeg foretrekker en tynn spaghetti variant.)
Matfløte
Creme fraishe (lett varianten funker fint)
Salma laks (eller annen laks, eller fisk)
Rødløk
Hvitløk
Stangselleri
Karri
salt/pepper
Sitron

Hakk hvitløk, selleri og rødløk i passe biter. Fres lett i en varm gryte med nøytral olje. Skal ikke få farge, bare frigjøre all den gode smaken. (Hvis du nå vil lage en "luksusvariant" heller du over 1/2 glass tørr hvitvin.)
Bruker du vin, la vinen koke godt inn før du heller over fløten.
Jeg liker å bruke et god spiseskje med creme fraishe for å runde av smaken litt.Hvis du liker karri, har du over en liten ts i sausen. Smak til med salt, peper og noen dråper sitron. Del laksen i små delikate biter og ha over i sausen noen minutter, så den så vidt blir gjennomtrukket. 3 min holder lenge. Rør minst mulig.Friske urter er et must, alltid. Bruk gjerne dill og persille.
Siden sukkererter er en av mine favorittgrønsaker, hakker jeg opp en liten neve og har over rett før servering. Godt å alltid ha noe sprøtt over en slik rett.


Enkel og god hverdagsmat.

Enjoy! :)