fredag 20. mai 2011

Grilltilbehør - 3

De som har vært hos oss og spist grillmat, har garantert fått servert en eller annen variant av couscous. Ofte en couscous-salat.
Det fantastiske med disse grynene, er at de kan smakssettes med alt mulig digg. Og derfor varieres i det uendelige. Likevel har jeg jo mine favoritter.
Til min grillsalat med couscous, trenger du:
Couscous
Vårløk
Sopp
Lime
Hvitløk
Chilli
Karripulver
Buljong
Sukkererter
Agurk
Tomater
Friske urter (persille,koriander)
Stangselleri

Lag couscous`en som beskrevet på pakken, men ha litt kyllingbuljong i vannet for ekstra smak. Varm opp en generøs mengde olje i en kjele, og ha i knust hvitløk, chilli og karripulver. NÅ begynner det garantert å lukte deilig på kjøkkenet ditt :) Del soppen i små biter og ha over i oljen. Pass på temperaturen , slik at ingenting brenner seg.
Hakk alle grønsakene i små terninger og ha i en stor bolle. Ta ut den våte kjernen av agurken før resten hakkes. Bland i den ferdige couscousen og hakkede urter. Til slutt heller du over den smakfulle, varme dressingen som er prikken over i`en og presser i saften av 1 eller 2 lime - gjerne litt revet skall også.
Bland godt og smak til med salt og pepper. La salaten stå på benken i 1 times tid for å trekke smak.


Ofte, bruker jeg rester av denne salaten, dagen derpå og steker laks for å blande i. Smaker også nydelig.
Arild liker å ha en rømmebasert gresk dressing variant ved siden av. ( Rømme, hvitløk, persille,salt/pepper og revet agurk)



Vi skal nok grille i kveld, men først skjer det masse gøy her i huset :)
Ha en herlig helg, alle sammen!

søndag 15. mai 2011

Arilds nye biff

Som noen av dere vet, er min mann svært glad i en god biff. En ganske lang periode bestilte han det hver eneste helg. Og plutselig, forståelig nok, ble han lei. Det gikk laaaang tid uten biff her i huset, og når vi laget en biff-cæsarsalat i helgen, smakte den derfor ekstra godt.

Nå er det sashimi av Salmalaks som står høyt i kurs.(Har vært en liten favoritt dette også.) Den serveres oftes i tynne skiver, med det sedvanlige tilbehøret: Soyasaus, vårløk, sukkererter, sesamfrø, wasabi og syltet ingefær.
Jeg valgte å eksperimentere litt på fredag og laget sashimiruller.


Til mine Salmaruller trenger du:
Salmalaks
Vårløk
Avokado
Sukkererter
Soyasaus
Wasabi
Syltet ingefær
Ristede sesamfrø
Koriander
Saften av 1 lime

 Rist sesamfrøene i tørr panne. Del laksen på langs, slik at du får lange fine (tynne) strimler.  Del opp avokadoen og vårløken i litt avlange biter, store nok til at det kan rules noe rundt.
Rull laksebitene rundt en bit vårløk og en bit avokado. Når tallerkenen er full av biter, deler du sukererter på langs og pynter rundt på fatet. Strø på sesamfrøene, og rikelig med, min favoritt, hakket koriander. Bland sammen soyasaus, lime og en klekkelig bit wasabi. (Jeg liker at sausen har litt "punch"!) Drypp saus over hver enkelt bit.



I kveld lager jeg potatoskins, til Farmen finalen. De skal fylles med bacon, løk og mozarella.


God søndagskveld, alle sammen :)

lørdag 14. mai 2011

Asiatisk aften

Det eneste jeg visste jeg hadde skikkelig lyst på til middag i kveld, var noe med koriander. Det er noe med den parfymerte smaken som man enten elsker eller hater. For meg er det en vinner, alltid :)

Mine asiatiske kjøttboller, er enkle men fulle av smak.
Jeg bruker alltid kyllingkjøttdeig. Det gir myke og fine boller.

Til mine asiatiske boller, trenger du:
Kyllingkjøttdeig
Vårløk
Frisk koriander
Rød chilli
Hvitløk
Fersk ingefær
Lime
Ristede sesamfrø
Karripulver
Salt/pepper
Egg

Start med å riste sesamfrøene i ei tørr, varm stekepanne. Da får de ut den deilige nøtteaktige smaken.
Ha kjøttdeigen i en bolle, tilsett hakket vårløk, sesamfrøene, revet ingefær og hvitløk, finhakket chilli, hakket frisk koriander og saften av en lime. Tilsett 1 egg, karri og bland godt med rene hender. Salte og pepre godt.
Varm opp en stekepanne med olje. Lag fine mellomstore boller med en spiseskje og hånden. Brun på to sider og legg over i et ildfast fat. Når alle bollene er stekt kjapt i pannen, skal de inn i ovnen i ca 15 min på 200 grader. Da er det gjennomstekte, men ikke som sprettballer :)
Lag gjerne stor porsjon og frys ned de du har til overs.

Tilbehøret i kveld var en varm HOISIN salat. Til denne trenger du:
Hoisin saus
Sommerkål (eller vanlig kål)
Rødløk
Vårløk
Sukkererter
Asparges (fersk, selvsagt)
Gulrot
Stangselleri
Shitake sopp
Koriander

Bruk en lav panne og stek finstrimlede gulrøtter, stangselleri, sopp og rødløk knapt blanke/møre.
Tilsett kålen i strimler sammen med stangselleri. Del aspargesen i biter og ha i pannen. Vårløk og koriander has i helt til slutt. Sukkerertene strimler du fint og pynter med.
Til sist har du i noen spiseskjeer av sausen. Det skal ikke bade i saus, bare klistre seg fint til grønsakene.
Husk å smake til denne sausen med salt og pepper.
Dandèr med grønsakene i bunnen av en fin tallerlen og kjøttbollene rundt. Topp med koriander og sukkererter.



Enkelt og godt :)


Fortsatt god aften!

fredag 13. mai 2011

Ikke bare elsker jeg mat......

... sko, kommer på en finfin andreplass :)

I går fikk disse bli med hjem fra butikken.
Det er rart med det, men dagen ble brått noen hakk bedre... hehe. Skulle ikke mer til.


Hva er det med jenter og sko, egentlig?!?!

Ha en fin lørdag. Værutsiktene herfra ser bra ut !

torsdag 12. mai 2011

Grilltilbehør - 2

Man kommer vel ikke unna potetsalaten, når det først er snakk om tilbehør til grillmaten. Den kan være veldig god, god eller ikke god i det hele tatt.
Men hjemmelaget er alltid bedre enn den man kjøper på butikken. Sånn er det, og  sånn blir det :)
Potetsalat er en rett som har like mange oppskrifter, som det finnes grillmestere på kloden.
Min er tradisjonell, med noen småtriks som gjør den spennende på smak.
Du trenger:
Små poteter
Rødløk
Hvitløk
Vårløk, eller gressløk
Sylteagurk
Stangselleri
Eple
Majones
Rømme
Sterk sennep
Salt/pepper

Del de små potetene i to før de kokes i lettsaltet vann. Når de er ferdige la de dampe godt fra seg på platen. Jeg liker at salaten har litt ulike teksturer, så ikke stress med at bitene skal være like store når du kutter opp grønsakene. Ha oppkuttet selleri, 1 ss rå rødløk, eple, sylteagurk (finhakket) og vårløk i en bolle sammen med lune potetbiter. Varm en kjele med olje og ha over rødløk og hele fedd med hvitløk. Disse skal tas ut og bare gi aroma, så mos dem bare lett med et knivblad. Ha over et lite strø med sukker. Varmebehandles til løken er blank og fin.  Når alt er over i bollen, blander du dressingen. Jeg liker å ha litt mer majo enn rømme.... ca 60/40 fordeling. 1 ss sennep gjør underverker(selv om du i utgangspunktet ikke er like glad i sennep som jeg). Du kan også bruke noen ss av laken til sytlteagurken, som gir en fin spiss. Bland dressingen med potetblandingen i bollen.
Alt av friske urter passer.. basilikum, persille, koriander, rosmarin, dill osv. Bruk litt finhakket av det slaget du har.
Pass på å lage den litt tid i forveien... gjerne kvelden før, eller tidlig på dagen. La den stå i kjøleskap, men husk å ta den ut en times tid før servering.


Kommer med en fin fin oppskrift på en potetsalat uten rømme/majo litt senere.



Ha en fin kveld videre :)

tirsdag 10. mai 2011

I disse deilige grilltider.......

... må man jo forsøke å fornye seg. Jeg simpelthen ELSKER grillmat - all grillmat. Og let`s face it,, dere: ALT kan jo grilles :)
Håper alle har tatt i bruk grillen, hvertfall.

Kan kun snakke for meg selv, men jeg går ofte i de samme gamle fellene med tilbehøret... vi har våre favoritter og serverer dem ofte. En frisk salat er en selvfølge... men det går an å rocke den litt opp... feks ved å bytte ut salaten med spinat, eller til og med kål marinert i litt sitron, chilli og lime.
De neste dagene skal jeg hvertfall dele mine favoritter.. kanskje er de også dine?

Vi starter med litt spennende tilbehør, som både passer til lyst kjøtt og fisk... (Bruker det oftest til grillet laks)

Til denne friske salaten, trenger du:
Mango
Rød chilli
Vårløk
Lime
Salt/pepper
Koriander
(Syltet ingefær)

Vanligvis lager jeg en stor bolle, for dette forsvinner og faller tydeligvis i smak hos de aller fleste.
Del mangokjøttet i små terninger, sammen med vårløken. Rens chillien og ta ut frøene. (Da kan du bruke mer av den) I denne retten gir chilien en flott varme, som blir dempet av mangoen. Klem saften ut av en lime og bruk gjerne litt av skallet over. Smak til med salt og pepper, og hakk opp rikelig med frisk koriander og ha i bollen. Hvis du har et glass med syltet ingefær stående i kjøleskapet, bruk noen av skivene og finhakk dem. Smaker himmelsk.
Lag gjerne litt tid i forveien, så den får stå å trekke litt i kjøleskapet.


Fortell meg hva du serverer til grillmaten!


Ha en fin kveld alle sammen - nyt sommerkvelden :)