tirsdag 14. august 2012

Laks med pasta, i kremet hummersaus


Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Sørg for å ha skapet fullt av ulike typer med kraft/buljong! Bruk litt penger på det, for da får du rett kvalitet. Noen ganger lager jeg kraft, og fryser ned.... men ofte er jeg avhengi av gode produkter jeg kan kjøpe med meg fra butikken.
Utvalget mitt er alltid: kylling, hummer, fisk, grønsaker, okse og kalv. Det holder lenge med kylling, okse og fisk.. men det finnes mange varianter.

I dagens middag spiller hummerkraften en viktig rolle. Og løfter det hele, sammen med en tørr hvitvin.

Til min "laks i hummersaus" trenger du:

Laks
Hummerkraft
Hvitløk
Basilikum
Parmesan
Fenikkel
Cherrytomater
Vårløk
Pasta (ta en variant du liker)
Creme fraiche (bruk gjerne lettvarianten)
Hvitvin (ca 1 glass)

Sett tomatene inn ovnen på 200 grader, og la dem stå der til retten er ferdig.
Start med å frese fenikkel og hvitløk i en kjele. Mot slutten tilsetter du forholdsvis store biter av vårløk, og deretter 1 glass hvitvin. La dette koke ned og tilsett hummerkraft. 2-4 ss, alt etter hvor kraftig smak du liker. Rør så inn et beger med creme fraiche.
Sett inn kalsefilèten i ovnen på 200 grader i ca 10-15 min.
Kok pasta og bland den ferdigkokte pastaen med sausen. Salte og pepre.
Server i dyp tallerken, med laksen, tomatene og MASSE revet parmesan og basilikumblader.

M m m m mmmmmmmm..... Dette er snadder!


Enjoy :)

mandag 13. august 2012

Flyvende jacob - Asian style!

Vi gjør det enkelt igjen, og lager en variant av Flyvende jacob. Denne gangen er den fra Asia.

Til min "Asiatiske Jacob" trenger du:

1 Grillet kylling
1 Rødløk
2-3 fedd hvitløk
Sopp (ta det du liker)
1 bx Kokosmelk
1 bx Creme fraiche
1  pk Bacon
Ananas
Cashewnøtter (kan sløyfes, selvsagt)
Kyllingkraft/buljong
Koriander

Riv opp en grillet kylling, og ha den over i en ildfast form.
Fres godt med hvitløk (3 fedd) og en rødløk i båter, i ei stekepanne - etterfulgt av bacon og sopp. Gjør dette i 3 omganger, slik at det blir stekt og ikke kokt. Viktig.
Ha alt over i formen og bland godt. Salte og pepre. Kok opp blandingen av kokosmelk og creme fraiche, og bland inn buljongen. Smak til. Kun et lett oppkok nødvendig.
Bruk hermetisk ananas, og hakk dette i passende biter. legg over til slutt sammen med ristede cashewnøtter (uten salt, hvis du har)
Hell kokosmelk-blandingen over og stek i ovnen på 220 grader i ca 25-30 min.

Lag en enkel "asiatisk salat" til: koriander, gulrot, agurk og vårløk. Bruk ostehøvel til å lage strimler av gulroten og agurken, hakk løken fint. Lag dressing av olje, lime og honning, som blandes med salaten.

Server det hele med ris.




Enjoy! :)





søndag 12. august 2012

Hva er ditt favoritt syltetøy?


Her i huset driver vi å forbereder høsten og vinteren. Heldigvis har jeg en mann som også liker å hjelpe til med å plukke bær, og rense. Han plukker.. og jeg sylter!
Jeg spiser sjelden eller aldri syltetøy på brødskiva, bortsett når jeg har tilgang på hjemmelaget.

Mine topp 3 på syltetøyfronten, er:


SOLBÆR

Utrolig aromatisk og friskt. Deilig blanding av søtt og syrlig. Har alltid litt "sting" i seg, og kan brukes til både kaker, desserter og på brødskiva!


BRINGEBÆR

Klassiker, som alle liker. Mye smak, men helt avhengi av rett sukkermengde når man sylter. Frys også noen hele bær, som dere kan bruke i bakst og desserter.

BLÅBÆR

For meg finnes det ikke noe bedre syltetøy enn blåbær! Norske blåbær.. rørt med litt sukker. Kan brukes til alt - og smaker fortreffelig utover høsten. Pannekaker og vafler løftes flere hakk. Aaaah.




Selv om det kanskje er litt stress mens det står på, så er det virkelig verdt å gjøre jobben og lage eget syltetøy. Det er man veldig takknemlig for hver eneste gang man serverer det utover i den mørke tiden.



Enjoy! :)

lørdag 11. august 2012

Sushi-time!

Jeg er ganske ny når det kommer til hjemmelaget sushi og maki. Heldigvis trenger man ikke være noen ekspert for å få dette til å smake godt. Det SER kanskje ikke ut som det jeg pleier å få servert når jeg er ute å spiser  - men hva gjør vel det.


I dag blir det sen middag, og da er et utvalg av "interessante" biter helt perfekt!
Bare fantasien og kjøleskapet setter grenser for hva du kan pakke inn i en maki rull. Og i dag skal jeg lage mine favoritter. Til all maki trenger man tradisjonenn tilberedt ris og tang, så under skriver jeg bare ingrediensene til fyllet. Husk sesamfrø i risen !


Spicy shrimp maki (kun fyll)

Reker
Majones
Vårløk
Sur/søt saus
Frisk koriander
Sitron

Bruk en god kniv og finhakk reker, og vårløk. Bland sammen litt majones og sur/søt saus. Man trenger kun litt, slik at rekene og løken henger sammen, Det skal ikke flyte. Finhakk korianderen og bland sammen med noen dråper sitronsaft.

Laks og avokado (kun fyll)

Salmalaks
Vårløk
Avokado
Lime
Sukkererter

Mos avokadoen med en gaffel, bland med limesaft, salt og pepper. Smør denne skremen utover risen, legg på strimler med laks sammen med vårløk og sukkererter.




For dere som enda ikke har turt å prøve dette: Kom igjen! Kjempe gøy og ikke minst, hyggelig å gjøre sammen.

Enjoy! :)





mandag 6. august 2012

Pizzaiola


Jeg ser mye matprogrammer på tv. Både nytt og gammelt, fra inn- og utland. I det siste har jeg sett endel på Buddy.. som i utgangspunktet er god på kaker og bakverk, men som også elsker å lage mat generellt. Med Italiensk bakgrunn, og stor apetitt må det bli bra. Veldig ujålete og enkle smaker - perfekt!

I dag skal dere få oppskrift på en rett som er inspirert av han: Biff Pizzaiola!
Det fantastiske med denne Pizzaiola-sausen er jo at den kan brukes til alle typer kjøtt, kylling og til og med hvit fisk!



Til min Biff Pizzaiola trengr du:

Entrecote (tykke stykker)
3 fedd hvitløk
1 rødløk
1 rød paprika
1 gul paprika
Rød chilli
Portobello sopp
Hvitvin
Panchetta (eller bacon terninger)
Litt flytende kraft (okse, kylling)
Frisk oregano
Frisk Persille
Frisk basilikum
Parmesan (som du river selv!! )
2 bokser med hermetiske tomater
Salt/pepper
Sukker


Ha en middels varm panne med høye kanter til dette. Start med å dele hvitløken i skiver og frese denne i olje. Del soppen i passe biter og ha over. Spe på med litt ekstra olje, da soppen suger til seg det som er. Ha båter av rødløken over, slik at denne blir blank og søt.
Rens begge paprikaene, del båter og fres sammen med alt det andre i pannen. Når alt er mykt og fint, har du over et halvt glass med tørr hvitvin, og lar det koke inn. Bruk ca 1 ss kraft, før du tilsetter boksene med tomat. Salte og pepre.
Deretter kan dette godt stå å småputre i 30 min- 1 time. Det skal bli en ganske tykk saus. Smak til igjen med salt og pepper. Stek kjøttet, slik du foretrekker og la det hvile.
Hakk deretter urtene - det utgjør hele forskjellen med den friske oreganoen!
Vær raus.

Legg så opp retten, enkelt og greit. Kjøtt på tallerkenen - saus over - rikelig med revet parmesan og kanskje til og med noen pinjekjerner!

Jeg serverer denne retten uten mer tilbehør. Det trengs rett og slett ikke, da den er full av deilige grønsaker og smaker. Ingen vits i å overdrive,vel :)


Har du noen favoritt tv-kokker?

Enjoy!

søndag 5. august 2012

Ferien er definitivt over!

Hverdagen kaller... og det trenger ikke bare være negativt. Rutiner er jo litt deilig, når alt kommer til alt - og høsten, som snart kommer, er en fin årstid!

I dag, som en siste feriekrampetrekning, laget jeg en mektig pai med mørk sjokolade og friske bær. Siden jeg ikke er noen pai-ekspert, sier det faktisk mye når jeg sier at denne både ble god OG fin.



Til min mektige sjokoladepai trenger du:

200 g hvetemel
50 g havregryn
200 g smør
1 egg
1 ts vaniljesukker
100 g melis


200 g Mørk sjokolade.. gjerne 70% eller mer
2,5 dl fløte
2 egg
1 ss melis

Bruk en kjøkkenmaskin, så er dette fort gjort: Ha alle ingrediensene til bunnen i maskinen og kjør sammen til en fast deig. Pakk så denne inn i plastfolie, og form den som en pølse, på lengde med formen den skal legges i.
Legges i kjøleskapet, et par timer, gjerne over natten.
Pakk deigen ut av folien og skjer tynne skiver av den på langs, og legg en og en strimmel i den smurte formen. Fortsett med denne lappeteknikken til formen er helt dekket. Bruk fingrene til å sørge for at den ikke blir for tykk noe sted. Legg den også litt over kanten - dette trimmer du bare vekk senere.
Prikk lett med en gaffel, og stek på 180 grader i ca 15 min.

Mens bunnen stekes, lager du fyllet. Verdens letteste. Bryt sjokoladet i biter og legg i en kjele. Kok opp fløte og hell over sjokoladen slik at den smelter. Pisk sammen 2 egg, slik at de blir luftige og bland inn i sjokoladeblandingen når den har blitt litt kald.
Ta paien ut av ovnen, og hell over fyllet. Stek videre på 160 grader i ca 15-20 min. Den skal "sette seg", men vil ikke bli hard. Dette er som fløyel!

Serveres avkjølt, med det du har av friske bær og en liten klatt vaniljekesam, eller is.


Mmmmmm....!

Det var sommeravslutningen sin det, tenker jeg :)


Enjoy!