mandag 28. september 2015

Saftig kyllingbryst på risotto med steinsopp og hvitvin


Alt jeg kan ha parmesan i, smaker godt til middag. I går rev jeg store mengder ost i en risotto med steinsopp og hvitvin, og stekte kylling ved siden av. Ikke feil, kan jeg fortelle deg.





Start med å frese løk, hvitløk og sopp i en dyp panne. med ganske mye olje. Etter en stund har du i risotto ris, og starter og spe med hvitvin og kraft. Risen absorberer væsken, og siden du må koke risen i ca 15-20 min trenger du mer væske enn du tror. Kok opp vann med kraft/fond og spe med en øse av gangen til du har rett konsistens. Dette er trening. Morsomt å perfeksjonere.


Her har jeg hakket persille, revet parmesan og sitronskall  til risottoen og gjort klar en avokado jeg vil servere ved siden av. Vent til risottoen er ferdig før du blander inn ost, urter og sitron.
Mens risottoen koker, steker du kylling i panne og ettersteker på lav varme i ovn noen minutter.
Deretter legger du opp, avslutter med noen dråper god olivenolje, litt pinjekjerner og koser deg. Dette er min type "comfortfood" :)




GOD MIDDAG! :)


torsdag 24. september 2015

Når magen er sulten og kjøleskapet tomt.......


Hver torsdag er mitt kjøleskap ganske tomt. Eller rettere sagt: det er svært lite mat igjen. Jeg handler en gang i uken, fredager, og nå skriker det etter et skikkelig raust påfyll av godsaker.
Det er egentlig en fin øvelse å være kreativ med middagen på torsdager. Det er utrolig hva man kan skrape samme fra fryser, skuffer og skap og lage noe som smaker kjempegodt.

De faste tingene som alltid ligger igjen i kjøleskapet er rotgrønsaker og løk. Kanskje litt sopp. Poteter.  
Jeg har en boks med rømme stående og i fryseren har jeg et par kyllingbryst. (Ofte er det laks her også, kanskje et stykke entrecote hvis jeg er heldig.)
I kveld deler jeg gulrot, persillerot, poteter og løk i båter, hakker hvitløk, og legger dette i en form med noen klatter smør, salt og pepper. Bakes i ovnen på 180 grader i ca 45-60 min.



Mens formen koser seg i ovnen og sprer god lukt i huset, lager jeg en enkel estragondressing: Rømme, majones, tørket estragon, salt, sukker og pepper. Smak deg frem.
Så steker jeg kyllingbryst i pannen, og ettersteker noen minutter i ovnen for å få et saftig resultat.


Tomt kjøleskap til tross: Deilig middag i dag også!


God kveld :)



tirsdag 22. september 2015

Sashimisalat med masse koriander


Jeg er veldig glad i koriander!
Og i denne salaten er det masse av det.

Det er mange måter å nyte sashimi av laks på, men jeg er veldig glad i å lage en type salat med sashimi. Den kan enten serveres som jeg gjør i dag, eller som en forrett i et blad hjertesalat.
Start med å skjære fisken i tynne skiver og anrett på en fin tallerken. Legg den lagvis sammen med tynne skiver avokado. Ha over ristede sesamfrø. Mye.
Del vårløk og sukkererter i strimler og bygg i høyden. Her kan du bruke det du har: agurk, ruccola osv. Har du mango, er det helt nydelig i ha i.


Rør ut ønsket mengde wasabi i litt soyasaus og fordel over fisken. Hakk opp koriander til slutt.
Enkelt, godt og raskt!

Server gjerne med syltet ingefær på siden.
God middag :)


søndag 20. september 2015

Andebryst med beter, søtpotet og hint av ingefær!



Andebryst er rett og slett nydelig. Saftig og mørt dersom det er stekt riktig. Tilbehøret kan du tilpasse etter hva du har i kjøleskapet - veldig allsidig kjøtttype.
I går serverte jeg rosastekt andebryst, med ovnsbakte beter og søtpotetmos med ingefær.
Smakfullt!

Start med å dele opp ditt utvalg av beter. Jeg hadde rødbeter, sellerirot, persillerot, rødløk og noen av disse stripete betene.

Legg disse i et ildfast fat, salte, pepre og ha over litt flytende honning. Stek på 180 grader i ca 1 time. 
Kok biter av søtpotet til de er møre. Mos godt og bland i noen cm med revet fersk ingefør, smak til med salt og pepper. Ha gjerne over noe av stekesjyen etter andebrystet før servering. 

Deretter er det bare å rute andebrystet. Etter det har fått på salt/pepper, legger du det med skinnsiden ned i en tørr og kald stekepanne. Stek med denne siden ned til fettet har smeltet og du har en sprø, fin og bruk "svor". 


Etterstek i ovnen på 180 grader i ca 15 min. La det hvile i 10 min etter steking. 

Betene blir så søte og gode. Jeg bruker en liten dråpe med balsamico (med fikensmak) til slutt, for å bringe inn litt syre i retten. Passr perfekt og gir den et skikkelig kick. 


God søndagskveld! 


mandag 14. september 2015

Fårikål..... med ødelagte poteter

Høsten er nok min favoritt tid når et kommer til mat. Jeg simpelthen elsker mat som er laget i en og samme gryte, kraftige sauser og dype smaksrike rødviner.

Av kjøttfavoritter kan jeg fortelle at LAM er den ubestridte vinneren. I dag lager jeg fårikål - enkelt og greit!

Du trenger kål, kjøtt, salt og pepper. Dette er en rett som må få følge av poteter for min del.
Legg kjøtt og kål lagvis i en stor gryte. Ha salt og hel pepper imellom lagene. Fyll opp med kokende vann. Og koke/trekk i 2 timer +, eller til kjøttet løsner lett fra bena.
Alle kan lage dette.
Kokte poteter er kanskje vanligst og servere til, men hva med å prøve en bitteliten vri?
Kok poteter møre i vann uten salt. Hell av vannet og ha dem tilbake i kjelen så de får dampet av seg. Deretter rører du litt kraftig rundt, så de blir litt ødelagte. Smak til med salt og pepper, og en liten spiseskje rømme eller creme fraiche. Enkle smaker som funker knallbra med alt det gode i gryta.


Det er bare å glede seg til å spise restene i morgen, da er det jo aller best!

God middag :)


tirsdag 8. september 2015

Tomater som tilbehør



Tomater er i grunn et utrolig allsidig og spennende tilbehør. Det tenker du kanskje ikke når du spiser rå tomat, men dette er en grønsak du kan gjøre mye morro med.
Disse tomatene er knallgode til en blodig biff!

Bruk gjerne små tomater du kan ha hele på stekebrettet, eller dele i 2. Jeg hadde kun plommetomater og måtte dele dem i båter. Det funket også.
Legg tomatene utover et stekebrett kledd med bakepapir. Strø over salt og sukker. Sett den i ovnen på 120 grader, varmluft, i 2-4 timer. Ha gjerne døra litt på gløtt underveis. De skal se tørre ut på utsiden og være myke og søte inni når de er ferdige.
Enten serverer du den med en gang - lunkne og deilige. Eller du legger dem på et tett glass, og fyller på med olje og urter. Mmmmmmm ! :)







mandag 7. september 2015

Potetrull med bacon


Denne potetrulladen var bare nydelig  - skikkelig godt tilbehør til det aller meste hvor poteter passer. 
Du trenger: 
Poteter
Bacon, eller spekeskinke
Rosmarin (eller andre urter du liker. Feks estragon, timian) 

Start med å vaske potetene og kutte den i tynne skiver. Gjerne med ostehøvel. Varm opp olje i en panne, ha over et knust fedd med hvitløk(knus det med kniv, ikke presse). La oljen få smak av hvitløken og ta den deretter ut. Ha potetene over, og la de ble litt myke. Salte og pepre. 


Legg bacon ut på et dobbelbrettet stykke med aluminiumsfolie.
De skal ligge inntil hverandre og danne et "teppe".

Legg over potetene, så all bacon er dekket. Ha på rosmarin, og start og rulle. Rull så stramt du klarer!
Stekes på 200 grader i 1 time. Da er potetene møre og baconet er sprøtt.


Rull ut og skjær opp i passe biter. Mmmmmmmm....... :)
God middag!

søndag 6. september 2015

Spicy kamskjell med asparges



Kamskjell... virkelig en fantastisk og delikat råvare. Kjøp dem gjerne ferske, hvis du kan. Du trenger ikke være redd for at det er vanskelig og åpne dem : Legg skjelllet i hånden din med den flate siden opp. Bruk en skarp kniv, vipp skjellet forsiktig litt opp, stikk kniven inn og skjær over musklen så skjellet åpner seg helt. Pass på at du skjærer så tett inntil skjellet som overhodet mulig. Kamskjell må jo ikke gå til spille.

Så er det bare å rense. Det eneste du trenger å sitte igjen med er et perfekt hvitt kamskjell. Bruk fingrene og fjern hinnen rundt, der sitter alt du ikke vil servere. Er det rogn, er det godt å ta med i stekepannen.
Lag en rask marinade av nøytral olje, hvitløk, chili og 1 ts curry. Riv litt limeskall og bland i, før kamskjellene får ligge der i ca 1 time.


Når du nå skal steke skjellene, tørker du av både hvitløk og chili. Sett på en stekepanne, som får bli skikkelig varm. Jeg steker de ganske hardt,  kun 20-30 sekunder på hver side.
Marinaden har jeg i en kjele, varmer opp så hvitløk og chili avgir masse smak. Sil oljen og ha den tilbake i kjelen uten biter. Press i saften av 1/2 lime og blander i litt creme fraiche. Smak til med salt, sukker og pepper.
Saus = fix ferdig!
I dette tilfelle ble det servert stekte grønne asparges til.
Enkel og svært smakfull forrett.



I morgen skal jeg dele en utrolig god og morsom potetoppskrift: Potetrull.


God middag :)

onsdag 2. september 2015

Nakkekoteletter og sprøstekte poteter






Jeg liker ikke å kaste mat!
Det har jeg faktisk fra min mormor, som alltid spiste det som var i kjøleskapet.....ser henne for meg den dag og husker at hun skar av mugg på gulosten. DET gjør ikke jeg, altså....hehehe. Men for en som hadde opplevd krigen, så kastet man bare ikke mat!
I fryseren har jeg enda litt grillmat som ikke ble grillet. Så nå må det brukes. Vi starter med nakkekoteletter. I dag serverer jeg dem med grønnsaker julienne og sprøstekte poteter. Fin hverdagsmiddag.

Du trenger:
Løk
Gulrot
Squash
Poteter
Nakkekoteletter
Salt/pepper
Løkpulver
Urter
Creme fraiche (lett)
Hvitløk


Start med å dele potetene i båter, og stek den litt hardt i en panne. De skal få farge. Legg dem over i et ildfast fat, krydre med salg og løkpulver. Stek i ovnen på 225 grader i ca 15 min. Eller til de er sprø på utsiden og myke inni.
Brun så kjøttet raskt i samme panne, krydre med salt og pepper + rosmarin. La de ettersteke i ovnen på 70 grader i ca 20 min.
Skjær grønsakene i TYNNE strimler. Jeg bruker et julienne-jern. Genialt. La dem bli myke og fine. Krydre med salt, pepper og litt sukker.
Helt på slutten har du over noen spiseskjeer med creme fraiche, tilsatt litt løkpulver, hvitløkspulver og chillipulver, og hakkede friske urter.






























Pass på å ikke tørrsteke kjøttet. Jo lavere temperatur i ovnen desto bedre.




Disse grønnsakene er så delikate og gode på smak - bruk dem til hva som helst : Kjøtt, kylling eller fisk. De kan fungere som "pasta" også. Nydelig!

God middag :)


tirsdag 1. september 2015

Har du prøvd "byggotto"?


I dag ble det byggotto til middag - riktignok en liten juksevariant - men den er veldig god! 

Start med byggottoen. Varm olje i ei gryte, og fres hakket løk og hvitløk. Ha over bygg, oksekraft og 8 dl vann. Småkokes i 20 minutter. 
Rasp så en halv blomkål, og stek det i smør/olje til det får litt farge. Skal fremdeles være sprøtt! 
Stek kjøtt (i dette tilfellet ytrefilet) til kjernen er medium/rå og la det hvile mens byggottoen koker ferdig. 
Rasp parmesan, og hakk friske urter. Bland i byggotto og legg opp på tallerken. 
Skjær kjøtt i fine biter og legg over - sammen med noen stekte tomater og blomkålen. Avslutt med et dryss olje.


Oh yes! :)